Bitcoin Nedir?

0 109

İlk ve en değerli kripto para birimi olan Bitcoin, uç bir deneyden küresel finanstaki en sıcak biletlerden biri haline geldi. Kasım 2021 itibariyle, tüm bitcoinlerin toplam değeri 1 trilyon dolardan fazlaydı ve Tesla, Berkshire Hathaway ve Facebook ana şirketi Meta gibi dünyanın en değerli şirketlerinden bazılarının piyasa kapitalizasyonlarını aştı.

BTC olarak da bilinen Bitcoin, bu kadar yükseklere ulaşmış başka hiçbir varlığa benzemiyor. Bitcoin, bir şirketin hissesini temsil etmek yerine, değeri geniş çapta dalgalanabilen bir dijital para birimidir. Ve bir şirketin veya bir ulusal bankanın ekonomik temelleri tarafından değil, binlerce bilgisayarın ortaklaşa sürdürdüğü şifreli bir dijital işlem defteri tarafından desteklenir.

Bitcoin’in nasıl çalıştığını anlamak için uzman olmanıza gerek yok. Altta yatan ” blok zinciri ” teknolojisi oldukça karmaşık hale gelebilse de, temelleri kavramak zor değil. İşte bilmeniz gereken bazı şeyler.

BTC tanımı: Bitcoin nedir?

2009’da piyasaya sürülen Bitcoin, doğrudan kullanıcılar arasında satın almaları onaylamak için eşler arası bir bilgisayar ağı kullanarak bankalar ve hükümetler gibi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldıran merkezi olmayan dijital nakittir.

Öte yandan Bitcoin, ağ teknolojisi ve yalnızca gönderici ve alıcı tarafından okunabilen gizli bilgileri iletme bilimi olan yazılım odaklı kriptografinin bir kombinasyonu ile desteklenmektedir. Bu, altın veya gümüş gibi fiziksel değere sahip öğelerden veya merkezi mali otoritelere duyulan güvenden ziyade kodla desteklenen bir para birimi yaratır.

Bir bitcoinin fiyatı önemli ölçüde arttı. Nisan 2011’de fiyat 1 dolardı. 2021 sonbaharında, tüm zamanların en yüksek seviyesini 65.000 doların üzerine ayarlıyordu.

Veriler Google Finans’tan alınır ve 20 dakikaya kadar ertelenebilir. Bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve ticari amaçlar veya tavsiye amaçlı değildir.

Bitcoin nasıl çalışır?

Her bitcoin (“XBT” de kullanılmasına rağmen ticaret sembolü “BTC”) bir bilgisayar veya akıllı telefondaki dijital cüzdanda saklanan bir bilgisayar dosyasıdır. Kripto para biriminin nasıl çalıştığını anlamak için bu terimleri ve biraz bağlamı anlamak yardımcı olur:

  • Blok Zinciri : Bitcoin, kurcalamayı önlemek için “zincirlenmiş” “bloklar” halinde düzenlenmiş ortak bir işlem defteri oluşturan blok zinciri olarak bilinen açık kaynak koduyla desteklenmektedir. Bu teknoloji, her işlemin kalıcı bir kaydını oluşturur ve bitcoin’in ardından gelen 10.000’den fazla kripto para biriminin kalbinde yer alır.

  • Özel ve genel anahtarlar : Bir bitcoin cüzdanı, sahibinin işlemleri başlatmasına ve dijital olarak imzalamasına izin vermek için birlikte çalışan ve yetki kanıtı sağlayan bir ortak anahtar ve bir özel anahtar içerir.

  • Bitcoin madencileri : Madenciler – veya eşler arası platformun üyeleri – daha sonra, genellikle 10 ila 20 dakika içinde yüksek hızlı bilgisayarlar kullanarak işlemi bağımsız olarak onaylar.

Bitcoin madenciliği nedir?

“Düğümler” olarak da bilinen Bitcoin madencileri, her bir işlemi bağımsız olarak onaylayan ve sürekli büyüyen “zincire” tamamlanmış bir “blok” ekleyen yüksek hızlı bilgisayarların sahipleridir. Her bitcoin işleminin kaydı.

Madencilere çabaları için ödül olarak bitcoin ile ödeme yapılır, bu da merkezi olmayan ağı her işlemi bağımsız olarak doğrulamaya teşvik eder. Madencilerin çoğunluğunun, “iş kanıtı” olarak bilinen bir süreçte, blok zincirine eklenmeden önce her bir veri bloğunun gerçekliğini doğrulaması gerektiğinden, bu bağımsız madenci ağı, sahtekarlık veya yanlış bilgilerin kaydedilme şansını da azaltır. “

Bitcoin nasıl para kazanıyor?

Bitcoin değeri arz ve talep yasasını takip eder – ve talep artıp azaldığından, kripto para biriminin fiyatında çok fazla oynaklık vardır.

Teknik uzmanlık ve yüksek performanslı bilgisayarlara yatırım gerektiren bitcoin madenciliğinin yanı sıra, çoğu insan bitcoin’i bir döviz spekülasyonu biçimi olarak satın alır – bir bitcoin’in piyasa değerinin gelecekte bugün olduğundan daha yüksek olacağına bahse girer. Ama bunu tahmin etmek zor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Vbettr, Vbet, Vbet, Vbet, Vbet, Vbet